Πάμε τώρα να παίξουμε.

Μετριόμαστε ποιος θα παίξει πρώτος και ποιος θα κάνει φύλλα. Πάντα σε κάθε κουπ βάζουμε κάτω ένα από τα δύο Salas. Ο παίκτης που έκοψε μοιράζει ένα ένα και κάνει 2 πακέτα των 11 φύλλων, ένα πακέτο για κάθε ζευγάρι. Ο παίκτης που μοιράζει, μοιράζει 11 φύλλα, από 1 η από 2 φύλλα, σε κάθε παίκτη βάζουμε στην μέση του τραπεζιού τα υπόλοιπα φύλλα κλειστά μαζί με αυτά που περίσσεψαν από αυτόν που έβγαζε τα πακέτα και παίζουμε από αριστερά προς τα δεξιά.

Τα ατού τα καθορίζει ο πρώτος παίκτης που θα πάρει το φύλλο Salas από κάτω, γιατί είναι υποχρεωμένος, να το κατεβάσει σε κάποιο συνδυασμό, για να καθορίσει τα ατού για αυτό το κουπ. Αλλά εκτός του Salas πρέπει να κατεβάσει το λιγότερο 40 πόντους με ένα η περισσότερους συνδυασμούς.

Ο περιορισμός των σαράντα πόντων δεν ισχύει για τους υπόλοιπους παίκτες που μπορούν να κατεβάσουν και μία μόνο τρίτη. (αρκεί να έχει τελειώσει το κατέβασμα 40 πόντων και του Salas). Συνεπώς για να κάνουμε 40 πόντους πρέπει να κατεβάσουμε συνδυασμό τετάρτης οι δύο τρίτες η και περισσότερους από 40 πόντους. Επαναλαμβάνω ότι η γενιά που συνδυάστηκε το Salas είναι τα ατού για κάθε κουπ. Όποιος έχει το φύλλο που μπήκε ο Salas μπορεί να το πάρει όταν θα έλθει η σειρά του χωρίς να χρειάζεται να το κατεβάσει.

Αν δεν παιχτεί το Salas δεν μπορεί να κατεβάσει κανείς και ας έχει το όριο πόντων xωρίς το κάτω Salas (ούτε και αν έχει το άλλο Salas).

Οι πόντοι γράφουν ως εξής:

Τα δύο SALAS δεν μετράνε κανένα πόντο, και δεν γίνεται να χρησιμοποιηθούν στον ίδιο συνδυασμό. Τα joker μετράνε 20 πόντους. Τα διπλά (2) μετράνε δέκα πόντους τόσο σαν 2 όσο και σαν μπαλαντέρ. Οι Άσσοι μετράνε 15 πόντους Τα φύλλα Κ, Q, J, 10, 9, 8, μετράνε 10 πόντους. Και τα φύλλα 7, 6, 5, 4, 3, μετράνε από πέντε πόντους! Το σύνολο των πόντων αν τελειώνει σε πέντε στρογγυλοποιείται ( + 5 ) πάντα υπέρ του ζευγαριού!

Το salas αν σου μείνει στο χέρι μετράει μείον (50) πενήντα πόντους.

Παίζουμε από αριστερά προς τα δεξιά με 2 επιλογές, η τραβάμε ένα φύλλο από την δεσμίδα, η παίρνουμε τα κάτω φύλλα αρκεί να κατεβάσουμε τουλάχιστον ένα από αυτά, σε κάποιον συνδυασμό, (τρίτης – τετάρτης η να το κολλήσουμε κλπ) και πετάμε πάντα ένα φύλλο κάτω, να παίξει ο επόμενος.

Αυτό ισχύει μετά τον παίχτη που θα κατεβάσει το Salas.

Συνεχίζουμε και παίζουμε έως να τελειώσουν τα κρυφά φύλλα. Συνδυασμούς κάνουμε μόνο θηλυκούς! όλα τα φύλλα μόνο με την γενιά τους δηλαδή τα μπαστούνια μόνο με μπαστούνια, τα σπαθιά μόνο με σπαθιά, τα καρά μόνο με καρά και οι κούπες μόνο με κούπες, πάντα υπάρχει βέβαια η δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις και ένα μπαλαντέρ, μόνο ένα σε κάθε συνδυασμό, εκτός των διπλών που μπορεί να το βάλεις και σαν 2 στο χρώμα του.

Δηλαδή 1,2,3,4 όλα σπαθιά και να κολλήσεις το 5 σπαθί και μετά οποιοδήποτε μπαλαντέρ και το 7 σπαθί, και να κάνεις επταράκι, και βέβαια το φύλλο SALAS γίνεται να μπει και αυτό στην θέση του 3 η του 1 η του 4 η του επτά και να βρίσκουμε επταράκι με τρία μπαλαντέρ! η tρίτη 2, S, Joker (2, 3, 4)

Τα μπαλαντέρ αν είναι σε μια τρίτη π.χ. 7,8,2 μπορούμε να κολλήσουμε από πάνω το 9 και το 10 η από κάτω το 6 και το 5. Tο Salas όμως δηλώνουμε αν κατεβεί με το 4,5,S αν είναι έξη η τρία διαφορετικά ισχύει η θέση που το κατεβάσαμε. Αν τώρα ένας παίκτης από λάθος το βάλει στην μέση δηλαδή 4,S,5 μπορεί όποιος έχει το τρία η το έξη να το πάρει χωρίς να ρωτήσει κανένα. Τώρα για να πάρει το ζευγάρι το πακέτο του, πρέπει να κατεβάσει η να συμπληρώσει από κοινού τουλάχιστον επταράκι η επταρέ και να κλείσει!

Επταράκι λέγεται η σειρά 7 φύλλων ιδίας γενιάς (μπαστούνια, σπαθιά , καρά, κούπες) με προσθήκη μπαλαντέρ.

Αφού πάρει το ζευγάρι το πακέτο του, υποχρεωτικά πρέπει να έχει κάνει και επταρέ για να ξανακλείσει.

Επταρέ λέγεται η σειρά 7 φύλλων ιδίας γενιάς (μπαστούνια, σπαθιά, καρά, κούπες) με δυνατότητα χρησιμοποίησης του φύλλου SALAS και μόνο! σε κάποια θέση χωρίς πρόβλημα!

Άμα ένας από τους παίχτες κλείσει παίρνει δώρο 100 πόντους και οι άλλοι τρείς γράφουν μείον τους πόντους που έχουν στα χέρια τους και συν όσους πόντους έχουν κατεβάσει!

Όποιο ζευγάρι δεν προλάβει να πάρει το πακέτο του γράφει μείον 100 πόντους.

Αν τελειώσει η τράπουλα ο κάθε παίκτης γράφει μείον τους πόντους που έχει στα χέρια του. Το ίδιο γίνεται και όταν ένας παίχτης κλείσει, οι άλλοι γράφουν μείον τους πόντους που έχουν στα χέρια τους.

Κλείνει ο παίκτης που έχει χρησιμοποιήσει όλα του τα φύλλα χωρίς να είναι υποχρεωτικό να πετάξει. Αν δε, δεν έχουν πάρει το πακέτο τους αυτός και ο συμπαίκτης του το παίρνει και συνεχίζει!

Ακόμη και να πάρει το τελευταίο φύλλο από κάτω η από την δεσμίδα και να κλείσει (χωρίς να πετάξει) παίρνει το πακέτο και συνεχίζει να κατεβάζει με δυνατότητα να κλείσει πετώντας η όχι το τελευταίο του φύλλο.

Όποιο ζευγάρι δεν προλάβει να κατεβάσει, ακόμη και γιατί δεν έπιασε το όριο 75 η 90 η 110 γράφει μείον 250 πόντους χωρίς να δείξει τα φύλλα του.

Ατού είναι η γενιά που έβαλε το Salas ο πρώτος παίκτης σε κάθε κουπ και παίζει ρόλο στο μέτρημα, (στη δεκατριάρα, στο επταρέ και επταράκι).

Γενιές έχουμε τέσσερεις (μπαστούνια, σπαθιά, καρά, κούπες) και είναι ισότιμες.

Κουπ λέγεται η διάρκεια του παιχνιδιού από το μοίρασμα κάθε παίχτη μέχρι το επόμενο μοίρασμα.

Δεν μπορούμε να πάρουμε ένα φύλλο από κάτω και να το ξαναπετάξουμε για να αποφύγουμε να τραβήξουμε.

Το SALAS μπορεί να το πάρει και ο ίδιος παίκτης που το κατέβασε, αφού παίξουν όλοι οι παίκτες από μία φορά.

Προσοχή όμως γιατί όποιος μείνει με το Salas στο χέρι γράφει μείον 50 πόντους.

Οι συνδυασμοί μετράνε ως εξής.

Το επταράκι μετράει 100 πόντους. Το επταρέ μετράει 200 πόντους.

Το επταράκι στα ατού μετράει 300 πόντους . Το επταρέ στα ατού μετράει 600 πόντους.

Η δεκατριάρα με μπαλαντέρ η joker 200 πόντους. Η δεκατριάρα χωρίς μπαλαντέρ η joker η με μόνο την βοήθεια του SALAS 500 πόντους.

Η δεκατριάρα στα ατού η με μόνο την βοήθεια του SALAS 1000 πόντους.

Σας συστήνουμε στην αρχή και έως ότου να το μάθετε οι περιορισμοί να είναι ως εξής.

Ο νικητής του παιγνιδιού είναι το (ζευγάρι) που θα περάσει τις έξη χιλιάδες ένα (6001) πόντους.

Αν και τα δύο ζευγάρια περάσουν τους 6001 πόντους κερδίζει όποιο ζευγάρι γράψει περισσότερους.

Εάν θέλουμε πριν αρχίσουν οι περιορισμοί κατεβάζουμε συνδυασμούς για να μπορεί να κολλήσει φύλλα το ταίρι μας και έτσι να μπορέσουμε να κάνουμε επταράκι η επταρέ να κλείσουμε, και να πάρουμε το πακέτο.

Όποιο ζευγάρι δεν πάρει το πακέτο του γράφει - 100 πόντους. Αυτό γίνεται έως τους 999 πόντους.

Μετά δεν μπορείς να πάρεις τα κάτω φύλλα η να κατεβάσεις συνδυασμό παρά μόνο αν κατεβάσεις περισσότερους από 75 πόντους!

Και πάντα το Salas που είναι κάτω για να έχουμε τα ατού.

Αυτός ο περιορισμός (75 πόντοι) ισχύει όταν το ζευγάρι έχει από 1000 έως 2499 πόντους.

Από 2500 – 3999 κατεβάζουμε 90 πόντους. Και πάντα το Salas που είναι κάτω για να έχουμε τα ατού.

Και από 4000 - 6000 κατεβάζουμε 110 πόντους. Και πάντα το Salas που είναι κάτω για να έχουμε τα ατού.

Όποιο ζευγάρι δεν συμπληρώσει το όριο που μας βάζει ο περιορισμός αφαιρεί - 250 πόντους χωρίς να δείξει τα φύλλα του .

Όταν και τα δύο ζευγάρια περάσουν τους 6001 πόντους κερδίζει το ζευγάρι που θα γράψει περισσότερους.

Το παιχνίδι παίζεται με τους ίδιους όρους και από τρία ζευγάρια αλλά με τρεις τράπουλες!

Αν τώρα θέλετε να το παίξετε δύο παίκτες η μόνη διαφορά είναι ότι θα μοιράσετε και θα βγάλετε πακέτα από 13 φύλλα

Συγνώμη που ορισμένους όρους τους αναφέρουμε δύο φορές αλλά νομίζουμε ότι βοηθά στο να καταλάβετε το Salas.

Όταν το παιχνίδι το μάθετε καλά τότε προσθέτετε τον όρο DET. Δηλαδή: Εάν και τα δύο ζευγάρια περάσουν τους 6.000 πόντους η παρτίδα είναι ισοπαλία και δεν παίζει ρόλο ποιος πήγε πιο ψηλά! Αν είναι όμως τελικός και θέλετε να βγει νικητής τότε παίζετε ακόμη δύο η τέσσερα κουπ ως εξής:

Μοιράζει όποιος είναι η σειρά του, τα ζευγάρια κατεβάζουν με μόνο τον αρχικό περιορισμό των 40 πόντους του Salas. Από εκεί και μετά στα 2 η στα τέσσερα κουπ όποιο ζευγάρι γράψει περισσότερους πόντους κερδίζει.

Καλή διασκέδαση

 

Σημείωση : στο πρωτάθλημα θα ισχύουν άλλοι περιορισμοί. Περιορισμοί που και εσείς θα μας προτείνετε και θα αποφασίσουμε από κοινού!

Γνωστοποίηση: Το όνομα SALAS προέρχεται από τα ονόματα ΣΑΚΗΣ και ΛΑΖΑΡΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ (SA kis – LA zaro S )

Το παιχνίδι το έχουμε σχεδιάσει με τέτοιο τρόπο που μπορείς να προσθέσεις όσους oρους θέλεις για να γίνει δυσκολότερο . Αποτελεί πνευματική μας ιδiοκτησία και όποιος θέλει να το παίξει σε δημόσιο χώρο (καφέ. λέσχες κ.λ.π) πρέπει να έχει την έγγραφη συναίνεση μας . (Νόμος 2121/1993)

Ακόμη και η τράπουλα είναι και αυτή δική μας παραγωγή, και τα σύμβολα και ο Salas είναι δική μας έμπνευση!

Για τυχόν απορίες η πληροφορίες επικοινωνήστε στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. τηλ. 21089 49707.